V20

Blev en väldigt snabb vecka 19, men jag blev famflyttad till vecka 20


Vecka 20

Barnet:

Ditt lilla barn är ungefär 20 cm lång och väger runt 300 gram. Huvudets diameter är 43 mm. Hjärnan är inne i en intensiv utvecklingsperiod. Flera miljoner nervceller behövs för barnets motorik. Utvecklingen av nervbanorna resulterar i att barnet nu kan göra medvetna och mer koordinerade rörelser, som att suga på tummen och svälja fostervatten. Det är en medfödd reflex som är viktig för barnets överlevnad efter födelsen. Det övar sig inför den kommande amningen. Barnet simmar runt i nästan 1/2 liter fostervatten. Det sväljer hälften av denna mängd varje dygn och förnyar mängden genom att kissa ut det igen. Flera olika hudlager utvecklas och barnets hud tjocknar. Fosterfettet skyddar huden mot skavsår och hudsprickor. Barnets hjärta slår med mellan 110-160 slag i minuten.

Mamman:

 

Du har nu kommit precis halvvägs i din graviditet. 
Livmoderns övre kant når till naveln. Som väl är finns det i dag ett stort utbud av mammakläder för alla smaker och plånböcker för nu kan du antagligen inte ha dina vanliga kläder längre. Är du trött kan en förklaring vara järnbrist. De flesta gravida behöver någon form av järntillskott från mitten av sin graviditet. Du har ökat din blodvolym med nästan 50%. Dessutom är det allt större barnets järnbehov mer påtagligt under den andra hälften av graviditeten. Rådgör med din barnmorska.

 


Kommentarer
Postat av: Alexandra- Gravid- I väntan på Neville

Kul att bli framflyttad :) Fick ni se könet?? :)

2009-06-29 @ 16:52:42
URL: http://alexiiaa.blogg.se/
Postat av: yasmine

tack desamma. ja nu börjar den komma. men vill ha den där riktifa kulan. den svullnar när man ätit, men ibland äre jag nästan platt hehe.

görs idag? jag har huvudvärk. snyft, kraam

2009-06-29 @ 19:07:46
URL: http://yasminegill.blogg.se/
Postat av: Erika

ja jag är helt beroende av jordgubbar nu =) svenska det vara, bra att det är säsong för dem nu så det gäller att passa på!

2009-06-29 @ 20:07:22
URL: http://onechicmama.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0